Interieurprojecten van Co Dekker Hilversum
035 685 90 71 info@codekker.nl

Wandbespanning: ambachtelijke techniek voor opvallend mooie wanden

Wandbespanning is een hedendaagse techniek voor het afwerken van wanden die steeds meer wordt toegepast als wordt gestreefd naar een warm en stijlvol interieur. Met wandbespanning kan een esthetische sfeer worden gecreëerd die niet bereikbaar is met schilderen of direct op de muur behangen.

Waarom wandbespanning?

De ambachtelijke techniek van het wandbespannen bestaat al heel lang. Deze methode werd in vroegere tijden toegepast omdat muren toen nog niet volkomen glad gestuukt werden. Terwijl de muur tamelijk ruw bleef zorgde men door het aanbrengen van een bespanning dat er toch een vlakke ondergrond voor behang of stoffering tot stand kwam.

Co Dekker Interieurprojecten kan de traditionele methode voor wandbespanning vakkundig toepassen. Maar het is ook mogelijk dat we bij een project voor wandbespanning moderne technische innovaties gebruiken, waardoor de kwaliteit en de doelmatigheid worden bevorderd.

Een reden om voor wandbespanning te kiezen kan bijvoorbeeld zijn dat een mooi designerbehang op een bespannen wand beter tot zijn recht komt dan direct op de muur. Ook laten veel mensen een met stof beklede wandbespanning plaatsen, omdat een op deze wijze afgewerkte wand een bijzonder mooie uitstraling heeft. Het warme en prestigieuze effect wordt extra bevorderd als een kwalitatief hoogwaardige bekledingsstof wordt gebruikt. Wandbespanning wordt ook vaak toegepast omdat daarmee opvallend goede akoestische eigenschappen in een ruimte kunnen worden gerealiseerd.

Overleg en advies

Bij Co Dekker Interieurprojecten beginnen we een project voor wandbespanning met ruim de tijd te nemen voor overleg. Door alles goed door te spreken worden misverstanden voorkomen en krijgt u met zekerheid een prachtige wand, die ook uit praktisch oogpunt geheel aan uw wensen voldoet.

Tijdens het overleg kunnen we u desgewenst ook adviseren wat betreft het toe te passen materiaal. Op het gebied van behang zijn tegenwoordig vele prachtige papiersoorten verkrijgbaar. Ook is er een ruim aanbod van hoge-kwaliteit stoffen met bijzonder mooie dessins.

Wandbespanning laat uw behang mooier uitkomen

Met wandbespanning kan worden gezorgd dat een door u uitgezocht heel mooi behang perfect op de wand tot expressie komt. Er is tegenwoordig prachtig behang verkrijgbaar in vele ontwerpen en papiersoorten. Een met de hand bedrukt designerbehang kan bijvoorbeeld uw kamer heel bijzonder maken.

Lang geleden bestond behang uit grote vellen waarop een schilderachtig tafereel was afgebeeld. Hedendaags behang heeft meestal een repeterend patroon, dat zowel traditioneel als modern kan zijn. Maar ook grote, tot wandbrede, figuren zijn weer mogelijk, namelijk door middel van fotobehang. Met een groot stads- of bosgezicht kan uw wand heel bijzonder worden. Er zijn voor dit doel vele mooie foto's verkrijgbaar en het is ook mogelijk om een door uzelf gemaakte foto te gebruiken.

Wij zullen u desgewenst graag van advies dienen bij het maken van uw keuze uit het veelzijdige behangaanbod.

Wandbespanning met stof: warm en luxueus

Met een stoffen wandbespanning brengt u een representatieve traditionele of juist een trendy hedendaagse sfeer in uw huis. Veel stofsoorten kunnen voor wandbespanning toegepast worden, maar de stof moet wel sterk en van goede kwaliteit zijn, want u wilt natuurlijk dat de wand er na jaren nog steeds gaaf en strak uitziet. Door het spannen wordt de stof tamelijk zwaar belast, dus alleen sterke stoffen zijn geschikt om er een wand mee te bespannen.

Om een opvallend mooie wand te realiseren kan een bijzondere weefselsoort als bijvoorbeeld damast worden gebruikt. Damast is een weeftechniek waarbij het patroon tot stand komt door variaties in de weefstructuur. Een met damast bespannen wand ziet er afhankelijk van de richting waaruit men kijkt verschillend uit. Vroeger werd voor damast meestal zijde gebruikt maar tegenwoordig worden uiteenlopende stofsoorten toegepast. Damast is in vele traditionele en moderne dessins verkrijgbaar.

Wandbespanning en akoestiek

Muziekliefhebbers weten dat de akoestiek in een ruimte heel belangrijk is voor het luistergenot. Ruimtes in moderne huizen en gebouwen hebben vaak geen goede akoestiek, doordat de wanden erg hard zijn en het geluid te sterk weerkaatsen.

Door wandbespanning kan de akoestiek in een vertrek worden verbeterd. De spouw tussen de muur en de bespanning zorgt namelijk dat de betreffende wand weinig geluidsreflectie veroorzaakt. Dan heeft de muziek uit uw audio-installatie of thuisbioscoop een natuurlijke warmte.

Vakkundige betengeling

Een onzichtbaar maar heel belangrijk onderdeel van een wandbespanning is het uit speciale latten ofwel tengels bestaande raamwerk. Aan het op de muur aanbrengen van deze constructie besteden wij veel zorg want dit moet heel precies en op de juiste wijze gebeuren. Als op de muur al tengels van een oude bespanning aanwezig zijn dan zullen deze in veel gevallen hersteld moeten worden.

In het raamwerk kunnen eventueel extra latten worden geplaatst om te voorkomen dat de bespanning op kwetsbare plaatsen ingedrukt wordt. Het kan bijvoorbeeld wenselijk zijn om latten aan te brengen waar rugleuningen van stoelen tegen het behang of de stofbekleding zouden kunnen drukken.

Op het raamwerk brengen wij een linnen onderbespanning aan, die als drager voor het behang of de stofbekleding dienst gaat doen. Als de wand breder is dan de linnen banen worden tevoren meerdere banen aan elkaar genaaid. Het linnen wordt vervolgens mooi strak en glad opgespannen. In sommige gevallen kan het nodig zijn om het de volgende dag door naspannen nog beter strak te trekken. Als de wand met stof afgewerkt zal worden kunnen we in plaats van linnen ook een kunststof vlies aanbrengen.

Het vakmanschap van Co Dekker Interieurprojecten is bij het op de wand monteren van de betengeling heel belangrijk. Alleen als deze constructie technisch aan alle eisen voldoet en volkomen loodrecht is zal het behang of de stofbekleding er perfect uitzien.

Professionele behang plaatsing

Als de wandbespanning met behang afgewerkt wordt creëren wij op de betengeling een gladde stevige drager. Daartoe beplakken wij de linnen onderbespanning met grondpapier. Door het drogen van dit grondpapier wordt het linnen nog extra glad getrokken. Zodra deze papierlaag droog is zorgen we door schuren dat alle oneffenheden verdwijnen. Eventueel brengen we daarna nog een tweede laag van een hardere papiersoort aan, waarmee een goede hechting met het behang wordt bevorderd.

Belangrijk is dat de drager waterdamp doorlatend is. Zo wordt namelijk voorkomen dat zich vocht achter de bespanning ophoopt. Als dat gebeurt kan namelijk schade en verkleuring optreden.

Zodra de onderlaag helemaal gereed en glad is beginnen we met het eigenlijke behangen. Ook daarbij garandeert de expertise van Co Dekker dat het resultaat geheel voldoet aan uw verwachtingen.

Deskundige stofbekleding

Bij het bekleden met stof worden aan de onderbespanning andere eisen gesteld dan bij behang. De onderlaag die wordt aangebracht is daarbij niet van papier maar van molton, een dik geruwd weefsel. Door de zachte molton onderlaag krijgt de bovenstof een extra mooi en vol aanzien.

We knippen de bovenstof tevoren op de juiste afmetingen. Indien nodig naaien we om de vereiste breedte te verkrijgen gedeelten aan elkaar, natuurlijk precies op patroon. Daarna spannen we de stof op, waarbij we zorgen dat het patroon zowel in de hoogte als in de breedte nauwkeurig recht loopt.

De stof wordt eerst voorlopig met spelden vastgezet, zodat er nog aanpassingen mogelijk zijn. Zodra de bespanning helemaal naar wens is gebruiken we een speciale nietmachine, een zogenoemde tacker, om de stof definitief te bevestigen. Eventueel worden de nietjes vervolgens afgedekt met een lijst, koord of passement, maar het is ook mogelijk om blinde bevestiging toe te passen.

Met wandbespanning kan uw interieur een geheel eigen charme en identiteit krijgen. Als Co Dekker Interieurprojecten uw wandbespanning realiseert bent u verzekerd van een in alle opzichten professioneel resultaat.

Ga terug naar hoofdpagina wandbespanning

 

Daarom kiest u voor Co Dekker Interieurprojecten:

 

>  45 jaar ervaring

>  24/7 beschikbaar

>  Eén aanspreekpunt

>  Flexibele werkwijze

>  Eigen applicatiedienst

>  Het nakomen van afspraken

>  Meerdere specialismen onder één dak

 EEN OFFERTE AANVRAGEN OF VRIJBLIJVEND ADVIES ?