Interieurprojecten van Co Dekker Hilversum
035 685 90 71 info@codekker.nl

Tapijt: de ideale vloerbedekking voor een goede werk- en leefomgeving

Tapijt wordt van oudsher veel toegepast in woonruimtes maar is ook heel geschikt voor uiteenlopende bedrijfsomgevingen. Denk bijvoorbeeld aan kantoren, winkels, hotels en showrooms.
Onder meer door de warme en comfortabele uitstraling, het geluiddempende effect, de warmte-isolerende eigenschappen en de gunstige invloed op de luchtkwaliteit bevordert tapijt een goede en stimulerende werkomgeving. Ook de uitgebreide keuzemogelijkheden wat betreft kleur, dessin en materiaal dragen ertoe bij dat bedrijfspanden tegenwoordig steeds vaker zijn voorzien van tapijt.

Co Dekker: professioneel tapijtadvies
Bij het kiezen van een tapijtvloerbedekking spelen veel factoren een rol, zoals esthetische eigenschappen, invloed op werk- en leefklimaat, gebruiksintensiteit, duurzaamheid en onderhoud.
Bij Co Dekker Interieurprojecten weten we dat iedere situatie wat betreft tapijtkeuze zijn eigen eisen stelt. Onze ervaring heeft ons geleerd welk tapijt het beste is in specifieke situaties en we denken graag met u mee over de juiste keuze. Ook beoordelen we daarbij hoe het tapijt moet worden gelegd. Niet alleen het soort tapijt is daarbij bepalend, maar ook de ondergrond.
Omdat met zoveel aspecten rekening moet worden gehouden komen we graag bij u langs om uw project te bekijken voordat we een professioneel tapijtadvies geven.

Vakkundig leggen belangrijk
De esthetische kwaliteiten van een tapijt komen alleen tot hun recht als aan het leggen voldoende zorg wordt besteed. Het mooiste tapijt kan er weinig fraai uitzien als het verkeerd is gelegd.
Tapijt kan in principe op bijna iedere ondergrond worden aangebracht, maar in sommige gevallen is het raadzaam om de ondervloer door schuren en/of egaliseren beter vlak te maken. Meer info daarover vindt u elders op onze site. Behalve de kwaliteit van de ondervloer zijn er ook andere punten die aandacht vragen. Zo moet worden vastgesteld of ondertapijt wenselijk is. Belangrijk in dat verband is onder meer of in de ruimte vloerverwarming wordt toegepast, aangezien ondertapijt de warmtegeleiding kan verminderen.
Verder moet worden beslist welke methode van leggen het beste is: aan de randen bevestigen met dubbelzijdig plakband, direct lijmen op de ondergrond of vastzetten langs de randen en strak spannen.
Het goed leggen van tapijt is vakwerk. Het moet bij plinten en verwarmingsbuizen heel precies passen en als meerdere banen worden toegepast moeten deze naadloos op elkaar aansluiten. Ook moet de vleug van het tapijt steeds in de zelfde richting liggen. De vakmensen van Co Dekker Interieurprojecten beschikken over de knowhow en ervaring om bij elk tapijtproject een fraai resultaat te bereiken.

Veel soorten tapijt
Tapijt is opgebouwd uit 2 lagen: een drager (de tapijtrug) en een bovenlaag, de zogenoemde pool. De drager is bijvoorbeeld gemaakt van jute, terwijl de pool bestaat uit recht op de onderlaag staande lusvormige garen-uiteinden, waarvan de lussen soms zijn doorgesneden. Als garen wordt onder meer wol, katoen, polyamide (nylon), polyacryl, sisal of kokos gebruikt. Door variaties in de dikte, dichtheid en vorm van het poolmateriaal zijn tapijten van zeer uiteenlopende structuur verkrijgbaar. De verschillende materialen en structuren hebben hun specifieke pluspunten, waarover de tapijtspecialisten van Co Dekker u graag meer vertellen.
Tapijt is zowel verkrijgbaar in kamerbrede banen als in tegels en zogenoemde planks. Terwijl gewone vierkante tapijttegels meestal 50 x 50 cm zijn, hebben de langwerpige planks een formaat van 25 x 100 cm.
Tapijttegels bieden diverse praktische voordelen. Een beschadigde tegel kan gemakkelijk worden vervangen, het leggen is betrekkelijk eenvoudig, er gaat weinig tapijtmateriaal verloren door snijverlies en bij een verhuizing kunnen de tegels makkelijk worden meegenomen.
De meeste tegels hebben een op bitumen gebaseerde drager, die zorgt voor stevigheid en stabiliteit waardoor de tegels mooi vlak blijven liggen.

Gevarieerde design-mogelijkheden
Of het nu gaat om vaste vloerbedekking van muur tot muur, een los vloerkleed (karpet) of een loper, tapijt biedt de interieurontwerper een groot scala design-mogelijkheden. Door het combineren van verschillende structuren, vormen en kleuren kunnen verrassende decoratieve en sfeervolle effecten worden gecreëerd.
Er kan tegenwoordig uit heel veel mooie tapijtkleuren worden gekozen. Aanbeveling verdient om bij de kleurkeuze ook rekening te houden met de gebruiksintensiteit. Zo is in een intensief gebruikte ruimte een donkergekleurd gemêleerd tapijt praktischer dan een effen tapijt in een lichte kleur, waarop elke ongerechtigheid meteen opvalt.
Een interessante mogelijkheid is verder om door toepassing van verschillende kleuren bepaalde delen van een ruimte, zoals een werkplek of een loopvlak, te accentueren. Ook kan bijvoorbeeld aan een bedrijfsentree een karakteristiek individueel karakter worden gegeven door in het design tapijttegels met het logo van de onderneming op te nemen. Desgewenst is het ook mogelijk tapijt volgens uw eigen unieke ontwerp te vervaardigen.

Comfortabele binnenomgeving
Tapijt heeft verschillende belangrijke eigenschappen die een comfortabele binnenomgeving bevorderen. Onder meer in kantoren is de geluiddempende werking van belang. Storende geluiden die de productiviteit kunnen verminderen worden door het tapijt geabsorbeerd. Hoe dikker het tapijt, hoe beter het geluid wordt gedempt. Prettig is verder dat tapijt ook loopgeluiden aanzienlijk kan verminderen.
Een ander voordeel van tapijt is het warmte-isolerende effect. Omdat tapijt warmte vasthoudt zorgt het voor een goede warmteverdeling in het vertrek, hetgeen bijdraagt aan een aangenaam werk- en leefklimaat. Doordat minder energie nodig is om de ruimte te verwarmen gaan bovendien de stookkosten omlaag en wordt het milieu gespaard.
Tapijt heeft ook een heilzame invloed op de luchtkwaliteit. Dat komt omdat rondzwevende stofdeeltjes die in het tapijt terechtkomen daar worden vastgehouden tot ze door stofzuigen worden verwijderd. Zo helpt het tapijt om de inademingslucht schoon te houden.
Waardevol van tapijt is verder dat het stroef is en zacht. Daardoor is er weinig kans dat iemand uitglijdt, terwijl als iemand toch valt het risico op letsel veel kleiner is dan bij een harde vloer.
Harde vloeren zijn ook nadelig bij werk waarbij mensen lang moeten staan. Gedurende lange tijd staan op een harde vloer kan tot vermoeidheid en lichamelijke klachten leiden. Bij een zachte vloerbedekking zoals tapijt treden zulke problemen veel minder op.

Makkelijker kiezen met PIT of PRODIS
Een belangrijk hulpmiddel bij het kiezen van tapijtvloerbedekking is het informatiesysteem van de Stichting PIT (Produkt Informatie Tapijt), een organisatie waar vrijwel alle Nederlandse tapijtfabrikanten deel van uitmaken. PIT is een objectief en uniform systeem dat werd ontwikkeld in samenwerking met de overheid en TNO. Omdat de stichting bovendien controleert of het systeem op de juiste wijze wordt toegepast is PIT een waardevolle en betrouwbare informatiebron.
De PIT-informatie, die tezamen met het PIT-beeldmerk op de achterkant van het tapijt of de tapijtstaal staat, betreft onder meer de leverancier, de kwaliteit, de samenstelling van het pool- en het rugmateriaal, de breedte, waar het tapijt toegepast kan worden, specifieke eigenschappen en comfortklasse.
Verschillende toepassingsgebieden, zoals licht projectgebruik, intensief projectgebruik en normaal woongebruik, worden aangegeven met gestandaardiseerde symbolen. Ook voor specifieke eigenschappen als antislip, geschikt voor gebruik van zwenkwielen, toepasbaar in vochtige ruimtes en geschikt voor vloerverwarming worden standaard symbolen gebruikt, evenals voor de 5 comfortklassen.
In plaats van het PIT-etiket ziet men op de achterkant van tapijt soms een PRODISlabel. Internationale tapijtfabrikanten zijn namelijk vaak aangesloten bij de op Europees niveau werkende organisatie PRODIS (PRODuct Information System for textile floor coverings). Praktisch is dat PRODIS dezelfde symbolen gebruikt als PIT. Het PIT- of PRODIS-label mag door de leverancier alleen gebruikt worden als het tapijt aan de gestelde eisen voldoet. De specialisten van Co Dekker helpen u graag om de PIT/PRODIS-informatie toe te lichten en een tapijt te kiezen waar u langdurig plezier van heeft.

Veel aandacht voor het milieu
Een ander belangrijk beeldmerk dat men onder de tapijtrug kan aantreffen is het GUTkeurmerk, een groen logo met daarin een boom. GUT (Gemeinschaft Umweltfreundlicher Teppichboden) is de Europese Vereniging voor Tapijt en Milieu, waar bijna alle Nederlandse tapijtfabrikanten lid van zijn.
GUT legt zich erop toe om alle milieu-aspecten van de tapijtcyclus (van productie tot installering, gebruik en recycling) continu te verbeteren. Daarbij wordt behalve aan ecologische factoren en duurzaamheid ook aandacht besteed aan gezondheidsaspecten. Zo zijn er stringente eisen wat betreft het niet mogen vrijkomen van stoffen die schadelijk voor de gezondheid zouden kunnen zijn.

Tapijt is makkelijk te onderhouden
Ten onrechte denkt men vaak dat het lastig is een tapijtvloer mooi schoon te houden en te reinigen. Het onderhoud van moderne tapijtvloerbedekking blijkt in veel gevallen efficiënter en voordeliger te zijn dan het goed onderhouden van een harde vloer. Wel is belangrijk dat er bij de keuze van het tapijt op wordt gelet dat de eigenschappen, zoals die op het PIT/PRODIS-label zijn vermeld, geschikt zijn voor de toepassing. Afhankelijk van het materiaal kunnen de onderhoudseisen verschillen. Als algemene regel geldt dat tapijt regelmatig, bij voorkeur ten minste tweemaal per week, gewoon met een stofzuiger en circa eenmaal per 2 jaar professioneel moet worden gereinigd. De meeste vlekken die bij normaal gebruik optreden kunnen met schoon lauwwarm water worden weggehaald.

Co Dekker: uw vakman voor het leveren en leggen van alle soorten tapijt.

Ga terug naar hoofdpagina tapijt

Bedrijfsvideo Co Dekker

 

Daarom kiest u voor Co Dekker Interieurprojecten:

 

>  45 jaar ervaring

>  24/7 beschikbaar

>  Eén aanspreekpunt

>  Flexibele werkwijze

>  Eigen applicatiedienst

>  Het nakomen van afspraken

>  Meerdere specialismen onder één dak

 EEN OFFERTE AANVRAGEN OF VRIJBLIJVEND ADVIES ?